Monday, July 28, 2008

Kami Memprotes 'PROTES'

Hari ini(6 Julai) kami memang bersemangat. Pukul 3 pagi sudah bangun untuk ke KL. Sasarannya nak jumpa ‘pak cik-pak cik kami’ yang bersedia dengan senjata pertahanan dan gas pemedih mata. Tak sabar rasanya nak bagi salam kepada mereka. Perjalanan kami dari Kuantan ke Stadium MPPJ hari itu memakan masa lebih kurang 3 jam. Konvoi dengan sebuah Produa Kancil, Myvi, Vios, dan 5 buah motor cukup menyeronokkan. Apatah lagi, misi kami untuk berjumpa ‘pak-cik-pak cik’ yang dirindui. Setelah bersarapan dan menuruni kereta di rumah salah seorang kawan di Wangsa Maju kami meneruskan perjalanan dengan menaiki LRT. Khabarnya jalan nanti akan sesak. Selepas LRT, kami menukar pula kepada bas, kerana untuk ke sana, LRT tak lalu. Jam lebih kurang pukul 10 pagi, sampai di pintu gerbang Stadium Melawati, rasa gembira sebab ini destinasi kami. Seronok la.









pintu gerbang utama stadium



Kami tercari-cari jugak, mana FRU, pak cik-pak cik pak turut BN? Eh, takde ke diorang ni? Semua tertanya-tanya. Oh, ini protes, bukannya demontrasi. Ada suara-suara memujuk. Patah hati kami untuk nak cari pengalaman ‘kena gas pemedih mata’ hehe. Masuk ke dalam stadium, ramai jugak budak-budak U lain datang. Bersemangat betul diorang ni, ada yang bawa banner sendiri. ‘mahasiswa utara menentang kenaikan harga minyak’, gitulah bunyinya.. Tapi mana budak UIA Gombak? Kalau diorang ada, boleh bertemu mesra, berbual senda. Peliknya, semua kawan-kawan aku takde. Aku sms Zaki, teman lama Gombak. “kami dapat arahan untuk g protes lepas Zohor”. Inilah bunyi reply sms zaki. Aku mula rasa curiga, ada apa-apa yang tak kena ke dengan protes ni? Kalau tak, kenapa mereka ni diberi arahan?? Dalam masa yang sama, kami dihidangkan dengan ucapan pemimpin-pemimpin politik PR diselang selikan dengan nyanyian kump. rock alternatif. Aku buat biasa je, buat donno walaupun ada persembahan guna alat muzik pelik-pelik. Aku pun tak faham apa yang diorang sebut, speaker utama agak jauh dari tempat kami berkumpul. Aku ralit tengok pengunjung-pengunjung yang pakai kemeja protes warna merah, cantik jugak..


Ramai yang bersorak terhibur dengan lirik lagu penyanyi-penyanyi itu mengutuk kerajaan. Aku ambil keputusan untuk keluar, cari kawan-kawan lama kot-kot jumpa. Ramai jugak datang. Dari DQ, dari Kelantan pun ada. Pukul 3 petang, kami dah tak larat lagi nak tunggu sampai malam. Dengar kata, malam nanti ada ceramah Anwar Ibrahim. Tak pe lah, lagipun keesokan paginya, dah start sesi kuliyyah sem baru. Sebaik sahaja Dato’ Seri Khalid Ibrahim sampai di atas pentas, kami meninggalkan Stadium Melawati dengan sedikit rasa hampa. Datang jauh-jauh, tapi tak berbaloi..daloam perjalanan keluar, jumpalah beberapa susuk tubuh sahabat-sahabat dari Gombak. Memang mereka dah tahu apa yang akan berlaku sepanjang protes. Kami pun dah tak terdaya nak layan mereka, letih, lapar. Kami terus je ke masjid untuk solat asar.
Sesudah ambil wudhuk, aku sempat berborak dengan seorang senior UIA Gombak, dia kata protes ni kena protes. Apa kes? Berlaku sedikit kepincangan di peringkat urusetia program. Tak pe la. Sabar je.

Selepas solat asar, dengar pulak suara-suara yang cakap, sekejap tadi ada konsert tunjuk punggung. Masya Allah apa dah berlaku ni? Pelik betul program ni. Dah la tak organized. Ada ke patut, nak kumpulkan rakyat sejuta orang tapi tak ada specific time. Sape yang nak tunggu dari pagi sampai tengah malam..upah rm10 sorang pun tak sanggup..
Apa-apa pun kami meneruskan perjalanan pulang. Dengan menaiki bas Rapid KL, bas terus meluncur laju menuju ke stesan LRT Subang Jaya. Akhirnya kami sampai di rumah kawan untuk mendapatkan balik kereta yang ditinggal di situ.
Seterusnya ke mana? Ke mana lagi kalau bukan ke UIA Gombak. Walaupun pulang dengan rasa hampa dan geram, sekurang-kurangnya pekena segelas jus pisang kat kafe Mahallah Ali dapat juga kurangkan kemarahan. Boleh mengimbau kenangan kami 2 tahun yang lalu, kalau ada apa-apa program kat UIA Gombak, tak pernah miss minum jus pisang kat kafe Mahallah Ali atau Faroq. Best… sambil makan, aku ambil peluang jumpa dengan adik-adik usrah yang di sayangi. Baihaki, Ise, Abdullah..Kami meneruskan perjalanan ke Kuantan. Keesokan harinya, aku bakal bergelar pelajar 2nd Year Bachelor of Dietetics, International Islamic University Malaysia, Kuantan Campus.

Anda Ingin Mengubah Perangai Orang Lain?


Pagi ini (27 julai) Alhamdulillah aku berpeluang mengikuti ‘Communication Skill Training Course’ yang diadakan di UIA. Kursus disampaikan oleh Presiden, Universiti Terbuka PTS, Puan Ainon Mohammad. Aku cukup tertarik dengan kandungan ceramahnya. Dengan gayanya yang bersahaja ia dapat menarik perhatian peserta dan tiada siapa pun terlelap. Sebenarnya banyak benda-benda yang kita dah praktik tapi tak sedar benda itu telah di kaji dan terbukti kesahihannya. Kursus ini berkisar tentang bagaimana untuk menarik orang lain untuk mendengar cakap kita. Bahasa yang senang, nak tarik mad’u. Disini aku nak berkongsi beberapa petua komunikasi seorang pendakwah yang berjaya, intipati daripada persembahan Pn. Ainon.
Pertama, kita hanya dapat mempengaruhi orang yang suka kita. Betul tak? Kalau dia tu benci kita, apa saja yang kita buat dia complain dan sentiasa membantah. Begitu jugak, bila orang tu tak suka kita, dia mungkin dengar apa yang kita cakap tapi tak ikut.
Kedua, ada daya tarikan. Mengikut kata Pn. Ainon, daya tarikan yang dimaksudkan ialah ketampanan dan kejelitaan. Mula-mulanya aku terfikir jugak, orang yang tak tampan dan tak cantik, tak boleh berkawan dengan orang la…bukan begitu..sebenarnya apa yang dimaksudkan ialah ketampanan sosial. Beliau membahagikan ketampanan dan kejelitaan kepada 2; fizikal dan sosial. Fizikal, sebagaimana yang sedia maklum, orang puteh kata ‘good looking’. Sape yang rasa good looking tu, satu kredit la buat dia untuk tarik orang dan ubah perangai orang. Betul tak? Kita pun begitu kan? Nak apa-apa mesti pilih yang cantik-cantik kan? Tapi nevermind, yang rasa kurang good looking tu, jangan risau, ada satu lagi bentuk ketampanan iaitu sosial. Ketampanan sosial ni hanya berada pada mata orang lain. Kita tak nampak ketampanan ini. Jenis ketampanan ini boleh diperolehi daripada:-
1. Good deed (akhlak yang baik)
2. Educated
3. Successful
4. Heredity(keturunan)
5. Relationship(persahabatan); kita kena ikat tali persahabatan dengan orang yang kita nak ubah tu
6. Hobby;ada persamaan hobi
7. Mirror image; ini lebih kurang dengan hobi jugak tapi skopnya lebih luas. Mirroring(bayangan wajah), bila dia tengok kita, dia nak jadi seperti kita. Boleh tak? Macam mana caranya? Kita kena banyakkan faktor-faktor yang serupa dengannya. Kalau dia tak ada basic agama, jangan pulak bila kita tazkirah, banyak guna matan2 hadis atau ayat quran dengan bahasa arab.. guna lah terjemahannya saja. Kenapa? Ha! Kalau kita cakap ‘geng-geng’ guna bahasa arab nanti dia akan fikir, aku jauh la dengan dia ni, tak boleh buat kawan ni..setuju? therefore, kita memerlukan banyak skrip dakwah. Mungkin dengan sahabat2 kita yang sefikrah, boleh la guna hadis-hadis bahasa arab, nak ceramah guna bahasa arab pun tak pe..
Ketiga, banyakkan buat perkara-perkara yang mudah disukai orang. Contohnya:
1. Ringan tangan, pandai menolong. Kita kena mudah menolong, bila orang tahu kita seorang yang ringan tangan, dia akan mudah untuk dekati kita. Kita kena selalu tawarkan diri untuk tolong dia. Contohnya, kalau kita nak pergi café, tanya roommate, ada nak kirim apa-apa tak.
2. Mudah memuji, ringan mulut. Dalam aspek pujian ini, kita kena pandai mengasingkan antara pujian tingkah laku dan orang. Kita jangan puji orangnya, tapi pujilah tingkah lakunya. Puji apa yang dia buat, mesti dia suka kat kita. Puji prestasi dia, kejayaan dia, tunjukkan yang kita rasa bangga dengan dia. Dalam kontek puji ni, Rasulullah cukup menggalakkan pujian tingkah laku, bukan pujian ke atas sifat orang.
3. Mudah bersetuju, jangan suka berdebat. Kalau kita tak suka dengan pandangan dia, ‘pause dulu..nanti dua minggu akan datang, kita buka balik isu tu.

Antara tips yang di ajar oleh beliau;
1. Menolong orang lain dengan menyusahkan diri sendiri.
2. Jangan mudah complain urusan orang.

“mahasiswa pemacu kebangkitan”
detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Saturday, July 26, 2008

Aktiviti no.1, akademik bukan no.2


Dua hari kebelakangan ini baru terasa senang sikit. Sejak 2 minggu sebelum start sem baru yang lalu, malam ku tak pernah sunyi daripada pelbagai aktiviti; meeting, meeting, perjumpaan etc… Alhamdulillah sekarang ini rasa lega sikit, boleh juga buka lecture notes. Boleh balas sms kawan2 yang tak sempat nak balas. Walau sesibuk mana tugasan luaran, akademik wajib diutamakan. Alhamdulillah sem 2 yang lalu aku telah membuktikan yang aku juga seperti orang lain. Dapat anugerah 3.0 ke atas dan anugerah lonjakan saujana. Lonjakan saujana sebab peningkatan pointer sem 1 dengan sem 2 bezanya 0.5. Bagiku, itu dah teramat baik. Namun begitu, target aku masih belum tercapai. insyaAllah, masuk tahun 2 ni akan ku gegarkan bumi UIA dengan pointer ku yang lagi gempak. Bercakap panjang mengenai akademik ni, satu benda je yang paling penting. Pergantungan kepada Allah. Cuba sedaya upaya untuk dekatkan diri dengan yang mempunyai segalanya. Pagi biar sentiasa hidup dengan dhuha, malam sentiasa cerah dengan qiamullail, insyaAllah kita akan dapat apa yang kita perlu.

Mengawal berat badan berlebihan

Mengurangkan berat badan anda sebanyak 5% hingga 10% boleh mengurangkan risiko kesihatan anda dengan ketara. Dalam kebanyakan kes, kelebihan berat badan atau keadaan obes berpunca daripada pengambilan kalori berlebihan dan kekurangan aktiviti fizikal. Anda boleh mengurangkan berat badan dengan meningkatkan aktiviti fizikal dan mengurangkan pengambilan makanan anda. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh diambil.
• Tetapkan matlamat untuk mengurangkan tidak lebih daripada 0.5 hingga 1 kg seminggu.
• Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 20-30 minit setiap kali.
• Ikuti kehidupan yang lebih aktif
- Gunakan daripada menggunakan lif atau escalator. Ni naik tingkat satu pun nak guna lif.
- Biasakan berjalan kaki untuk jarak yang dekat daripada memandu.
- Cuci kebderaan anda sendiri, berkemas dan bersihkan rumah, berkebun atau memotong rumput di rumah.

• Awasilah apa yang anda makan
- Kurangkan pengambilan makanan dan snek yang tinggi lemak dan kalori
- Elakkan daripada makan terlalu banyak, makan sikit-sikit tetapi kerap dan makan pada masa yang tidak menentu.
- Elakkan diet mengurangkan berat badan yang terlalu menghadkan pengambilan kalori dan zat-zat lain.
- Cuba mengurangkan berat badan dengan memaksa diri memuntah atau diuretic adalah membahayakan.
Bertemu akan datang untuk mengetahui apakah makanan yang membekalkan karbohidrat kompleks, vitamin, mineral, gentian, dsb.
“Kekalkan berat badan yang sihat”

Search In The Quran

Search in the Quran
Search in the Quran:
in
Download Islamic Softwares FREE | Free Code/td>
Powered by www.SearchTruth.com